Ob prvem obisku

Se spoznam s psom in lastnikom, s katerim skupaj izpolniva vprašalnik. Zanima me kontakt lastnika in podatki o psu. Tako lahko izvem starost psa, njegove morebitne psihološke ali zdravstvene težave, navade, razvade ipd. Vse pridobljene informacije upoštevam pri svojem delu, na podlagi posveta z lastnikom se prilagodim vsakemu kužku posebej (npr.: če je pes močno stresno dovzeten/starejši/epileptik, mu posvetim več čas; če ima težave z alergijami, prilagodim šampon, za spodbudo dajem tudi temu primerne priboljške …).

Razvozlavanje in krtačenje

Sprva psa razčešem in odstranim odmrlo dlako. Dolgodlaki psi so bolj nagnjeni k vozlanju ali sprijemanju dlak. Ko krtača/glavnik ne zaležeta več, uporabim pribor za razvozlavanje. S slednjim vozle in sprijete kose dlake prerežem na manjše dele in jih nato skrtačim najprej z grobo, kasneje pa s fino krtačo.

S pravilno uporabo ne poškodujemo niti kože niti dlake. Pribor za razvozlavanje omogoča neboleče odstranjevanje vozlov, tako psu krtačenja ne predstavimo kot bolečo izkušnjo – cukanje ali puljenje dlake –, s tem ga privadimo na česanje. Vsem lastnikom psov priporočam, da za lažje krtačenje/razvozlavanje doma uporabljajo temu namenjene spreje in balzame.

Kopanje in sušenje

Izbira šampona je odvisna od tipa barve in kondicije dlak. V salonu uporabljam  naravno kozmetiko Bubbles and Nature in določene terapevtske šampone. Velikokrat se pojavi vprašanje, kako redno lahko kopamo psa. Nekateri trdijo, da prepogosto umivanje uniči naravno kislost kože. Vendar, če uporabljamo kakovostne in specializirane šampone, lahko svojega psa skopamo vsaj enkrat na mesec.

V salonu imamo banjo za kopanje majhnih in srednje velikih psov ter tuš za velike pasme oz. pse, ki jih višina zelo vznemirja. Z nizkim tušem se izognemo skakanju v banjo ali iz nje ter hoji po stopnicah, kar je pri velikih pasmah izrednega pomena – zaradi obremenitve kolkov.

S kopanjem najprej odstranimo grobo umazanijo z dlak. Sledijo nanosi šampona in balzama ter temeljito izpiranje.  Med kopanjem lahko – na željo lastnika – preverim polnost obzadnjičnih žlez in jih po potrebi izpraznim. Gre za rutinsko praznjenje žlez, ki ga lahko opravi tudi lastnik sam. Ker so izločki neprijetnega vonja, to storimo med šamponiranjem.

Nato sledi sušenje. Najprej dlako čim bolj osušimo z brisačo, popolno suhost pa dosežem s fenom.

Striženje in trimanje

Po navadi strižemo predvsem dolgodlake pasme psov.

Vašega kužka lahko postrižem po pasemskih standardih ali po vaših željah. Z veseljem vam tudi svetujem pri izbiri prave frizure (glede na navade in osebnost vašega psa).

Trimanje pomeni odstranjevanje oz. puljenje dlake brez uporabe škarij ali strojčka. Omenjena tehnika pride v poštev samo pri pasmah z grobo »žimasto« dlako (jack russel terier, šnavcer labradorec …).  Primerna metoda trimanja – s prsti ali naprstnikom, s tremerjem ali rezili – je odvisna od dolžine dlak in zahtevnosti postopka.

Stranke se velikokrat presenečeno odzovejo na besedo, kot je puljenje. Vendar zagotavljam,  da je v primeru dlake, ki je »zrela« in primerna za trimanje, postopek popolnoma neboleč.

Pawdicure

Ali pasja pedikura.

Gre za krajšanje krempljev in piljenje le-teh (s piljenjem zgladimo ostre robove in preprečimo lomljenje krempljev.  S posebnim miniaturnim strojčkom odstranim dlačice med blazinicami tačk. Tako bo imel lastnik boljši pregled predelov med njimi, šapice bo laže čistil in negoval, najpomembneje pa je, da bo kužkova koža bolj prezračena. Na koncu vtrem posebno kremo za nego in prožnost blazinic.

Nega predelov okoli oči in nega ušes

Nekaterim pasmam je treba nameniti več pozornosti pri čiščenju predelov okoli oči. Prav tako moramo redno pregledovati ušesa. V salonu posvečamo veliko pozornost higieni uhljev. Najprej iz njih odstranim nepotrebne dlačice (s tem preprečimo razvoj ugodnih vlažnih razmer za prekomerno razmnoževanje bakterij) in jih temeljito očistim s čistilom za ušesa, priporočenim s strani veterinarjev. Pri pasmah z dolgimi ušesi je najbolje čim krajše pobriti notranji del uhlja in s tem še dodatno povečati zračenje.

CELOTNA NEGA ZAJEMA

-kopanje z izbranimi šamponi in sušenje

– krtačenje/razvozlavanje/odstranjevanje odmrle dlake

-striženje ali trimanje

-nego oči in ušes

-krajšanje krempljev in nego blazinic

– negovalni super vitaminski tretma dlake

pes v brisači